93 201 14 59

Ortodòncia

1.- Està contraindicat el tractament d’ortodòncia en un adult amb malaltia periodontal?

No està contraindicat, però abans de començar l’ortodòncia s’ha d’haver controlat perfectament el problema periodontal, anant al periodonciste que indicarà el tractament adequat, amb raspatges i possibles empelts.

2.- Si tinc una maloclusió i no faig res, puc tenir conseqüències?

Les conseqüències d’una maloclusió son estètiques i funcionals. El tenir les dents apinyades, per exemple, pot provocar possibles malalties periodonals i caries, per la impossibilitat d’una bona higiene, produïda per al menjar i que fa més difícil de passar el raspall i el fil dental. Al no tenir una bona oclusió, les forces musculars no estan equilibrades i poden provocar un problema de disfunció en l’articulació temporomandibular.

 

Prevenció

1.- Hi ha alguna manera de prevenir una maloclusió?

Una maloclusió podria ser deguda per causa genètica, i aquí no podem intervenir avui per avui. Per altra banda, es podria donar per causa ambiental, com és el cas de portar xumet durant molt de temps, per llepar-se el dit, per respirar amb la boca oberta per problemes d’al·lèrgia, a causa de carnots, d’amigdalitis, sinusitis o d’altres múltiples raons. En aquests casos és important detectar-ho i tractar l’hàbit.

 2.- Com es pot prevenir el deteriorament dental?

Les dents, com qualsevol altre teixit de l’organisme, estan sotmeses a processos d’oxidació, causants de l’envelliment. Com més es cuiden les dents, però, més s’alenteixen aquests processos: el raspallat després de cada menjada és imprescindible; rer servir productes de qualitat, dentífrics i col·lutoris amb fluor i no abrasius; tenir una alimentació molt equilibrada; abandonar el màxim possible els sucres, xocolates i productes de bolleria; fer esport; o anar al dentista un cop a l’any perquè ens pugui aconsellar davant de cada imprevist.

 

Odontopediatria

1.- A quina edat s’aconsella començar les visites al dentista?

Si no hi ha cap problema abans, als 4 anys. Aquí es revisen els hàbits tant alimentaris, com d’higiene, com funcionals, per prevenció. I també es solucionen caries de dents temporals si es dona el cas, així com possibles problemes ortopèdics que hi puguin haver.

2.- Es desvitalitza una dent temporal?

Si la caries ha arribat a la polpa de la dent i encara falta temps pel recanvi, es fa una pulpo o una pulpectomia depenent del grau d’alteració. És a dir, es “treu” el nervi de la dent d’una manera diferent a la dent adulta, perquè pugui ser reemplaçada en el seu moment.

 

Disfunció Temporomandibular

 1.- Què és el Bruxisme?

És una anomalia dels hàbits masticatoris que es caracteritza per grinyolar i prémer les dents de forma excessiva provocant desgast en les peces dentals i dolor orofacial.

2.- Es pot solucionar el Bruxisme?

Com que és degut a una hiperactivitat muscular, s’han de pal·liar els seus efectes amb uns hàbits higiènics. Procurar descansar una hora abans d’anar a dormi. Evitar l’alcohol, el cafè, el tabac i demes substàncies excitants. Fer tècniques de fisioteràpia de relaxació muscular. Utilitzar fèrules nocturnes per evitar el deteriorament dental i per permetre el correcte pas de caudal sanguini per la musculatura perquè aporti l’oxigen necessari pel seu bon funcionament i evitar així el dolor que la hiperactivitat muscular pugui provocar.

 

Odontologia Conservadora

1.- Existeix una vacuna contra la caries?

La caries és la malaltia infecciosa que té més prevalença en la humanitat. Es coneix el microorganisme que la provoca, però malgrat els importants estudis, no s’ha trobat encara una vacuna ja que l’origen de la càries és multifactorial.

2.- Per què la càries és dolorosa en alguns casos i en d’altres no?

El dolor varia en cada persona. El “dintell de sensibilitat” és diferent en cada un de nosaltres. Tanmateix depèn de la magnitud de la càries, que com més profunda, més dolor, encara que pot arribar un moment que afecti el nervi i pot deixar de fer mal per necrosi del mateix, apareixent llavors abscés i infecció.

 

Pròtesi

1.- Posar una pròtesis sobre una dent, li dóna resistència?

Està indicat posar una pròtesis sobre una dent per protegir-la en els casos que falti mes d’un terç de teixit dentari, per destrucció del mateix o per prevenir una ruptura en casos de desvitalització d’una peça, ja que queda mes fràgil. Així, doncs, la pròtesi li proporciona protecció més que no pas resistència.

2.- Cóm s’ha de cuidar una pròtesis?

Igual que una dent natural. Amb molta higiene i pensar que no som “Robocops”: les dents serveixen per menjar, no per triturar coses dures ni per obrir botelles, tallar fils, o menjar-se les ungles.
 

Implantologia

1.- Fracassen els implants?

Els factors de risc per a que un implant fracassi són molts. El primer és la malaltia periodontal. Sol ser la causa de la pèrdua de peces dentaries. És important tenir-la controlada per evitar un segon fracàs. D’aquí la insistència en els controls d’higiene i bons hàbits de salut. Un altre factor de risc i que va relacionat també amb la malaltia periodontal, és el tabac. És el responsable de que s’alteri l’os periodontal que suporta les dents i els implants. Teràpies oncològiques de quimioteràpia i de radioteràpia també poden ser causants del fracàs, així com certes malalties cròniques que requereixin tractaments farmacològics cònics i específics.

2.- L’edat és un factor important en la col·locació dels implants?

S’aconsella no posar implants en edats inferiors als 17 anys. Pel que fa als adults grans, cal estudiar molt bé les característiques de l’os.

 

Estètica

1.- El blanquejament dental està indicat a tothom?

Com qualsevol maniobra, s’ha de fer un bon estudi del cas. Saber si la coloració de les dents, per exemple, es per tincions d’antibiòtics, cas en el qual el blanquejament funciona molt poc ja que normalment en aquestes situacions hi ha un color degradat a la dent i el blanquejament actua en cada color i seguirem veient el degradat. En els casos de coloració per tabac o per prendre substàncies cromàtiques, com és el té, el cafè, la coca-cola, fruits vermells, vi negre, etc., el blanquejament funciona si es suspèn la ingestió de totes aquestes substàncies. Si la pèrdua de color de les dents és per processos d’oxidació, millor fer caretes de porcellana ja que a part de millorar el color, millorarem la textura i la forma de la dent.

2.- Les caretes són “per sempre”?

A la boca, res és per sempre ja que totes les estructures estan sotmeses a processos d’oxidació i de deteriorament físic i mecànic, a part d’infecciosos. Ara bé, quan més precaució tinguem, més allargarem la vida de totes aquestes estructures. Les caretes estan col·locades sobre matèria orgànica, per això poden patir transformacions, tant per degeneració física com mecànica. Com més les mimem, més els hi allarguem la vida.